Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Injac na REACT forumu

Ministarka Injac na REACT forumu
Datum objave: 21.12.2020 18:53 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac učestvovala je na REACT forumu u organizaciji NVO Alfa centar na temu “Savremena bezbjednosna perspektiva 21. vijeka”. Osvrćući se na cikluse, ona je istakla da je bezbjednosna perspektiva uslovljena novim trendovima i procesima, koji su u prethodne dvije decenije pokazali da će se svijet u narednom periodu još više i intenzivnije suočavati sa brojnim izazovima.


“Prvi ciklus označen je sa promjenom bezbjednosne paradigme koja je nastupila kroz porast asimetričnih prijetnji. U tom kontekstu prvi takav događaj je teroristički napad koji se dogodio 11.septembra 2001. godine u SAD, a koji je promijenio konceptualne pristupe terorizma”, istakla je Injac i dodala da je taj događaj podstakao restriktivnije bezbjednosne politike. To je uslovilo da su obavještajno-bezbjednosni sistemi proširili svoje mjere i nadležnosti i pokrenuli zajedničke aktivnosti u borbi protiv terorizma. 

Kao dominantan rizik u 21.vijeku ministarka Injac istakla je ekstremizam, i to ne samo religijski, već i politički, gdje se bilježi porast desničarski orijentisanih politika, a koji se, kako je kazala, ukorijenio u mnogim demokratskim društvima. “Oni podstiču društvene fragmentacije, narušavaju društvene procese i izazivaju neke vrste demokratskih potresa”, kazala je Injac i poručila da je sve to vodilo dalje ka naglašenom uticaju digitalnih, hibridnih prijetnji i sajber kriminala, što predstavlja sve ozbiljnije prijetnje od kojih se teško zaštititi. 

“Jačanje sajber odbrane prioritet je cijelog savremenog svijeta, pa i Ministarstva odbrane i nove Vlade Crne Gore. Važno je raditi i na jačanju politika za upravljanje krizom, što se pogotovu ogleda u najnovijoj globalnoj prijetnji, kao što je pojava pandemije COVID19“ poručila je ministarka odbrane. 

Ona je kazala da je pandemija COVID19 ukazala na ranjivost i globalnu nesigurnost, što vidi kao svojevrsni test otpornosti današnjeg svijeta. Za sve ono što predstoji, ministarka je kazala da je vodilja NATO agenda 2030. - platforma za novi strateški koncept NATO, što predstavlja okvir za bezbjednosne perspektive svijeta.

Ministarka Injac je na kraju, odgovarajući na brojna pitanja, poručila da je članstvom u NATO naša zemlja dobila mnogo veći stepen stabilnosti, ne samo u procesima demokratske tranzicije, nego i jačanjem politika i modernizacijom, što stvara pretpostavke za stabilnost i bolji život naših građana. Dodala je i da Crna Gora kao dio NATO saveza preduzima sve neophodne aktivnosti na planu modernizacije Vojske Crne Gore, te da će taj proces biti nastavljen kako bi mogli odgovoriti na sve bezbjednosne izazove. 

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane