Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора и Сјеверна Македонија усмјерене на јачање одбрамбених капацитета

Црна Гора и Сјеверна Македонија усмјерене на јачање одбрамбених капацитета
Датум објаве: 25.12.2020 18:40 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац одржала је онлине састанак са министарском одбране Републике Сјеверне Македоније, Радмилом Шекеринском Јанковском.


Министарка Ињац је на почетку састанка поздравила садржајну и пријатељску сарадњу Министарстава одбране двије државе, као и Војске Црне Горе и Армије РСМ. Посебно је истакла значај школовања црногорских кадета на Војној академији „Генерал Михаило Апостолски“ у Скопљу, као и заједничко дјеловање у регионалним иницијативама, које представљају одличну платформу за јачање међусобног повјерења. Министарка Ињац је истакла да је чланство Републике Сјеверне Македоније у НАТО од великог значаја, не само за ту државу, већ и за безбједност на Западном Балкану. Додала је да ће испуњавање обавеза из европске интеграционе агенде додатно допринијети, како свеукупном напретку СРМ и Црне Горе, тако и снажењу регоналног развоја и стабилности. Савезништво и сарадња двије земље у оквиру НАТО представљају посебно вриједан допринос укупној регионалној безбједности.

Министарка Шекеринска-Јанковска изразила је задовољство реализацијом састанка и истакла значај досадашње одбрамбене билатералне сарадње и истакла да се Црна Гора кроз континуирану и активну подршку показала као поуздан партнер Републици Сјеверној Македонији. Такође, нагласила је и успјешну сарадњу на међународном плану, остварену заједничким ангажманом у пројектима регионалног формата, посебно у оквиру Америчко- јадранске повеље (А5), гдје активном сарадњом са партнерима и савезницима показујемо чврсту опредијељеност да допринесемо стварању стабилнијег и безбједнијег региона.

На састанку је закључено да земље морају бити усмјерене на јачање националних одбрамбених капацитета, чиме се истовремено доприноси унапређењу колективних способности Сјевероатлантског Савеза за суочавање са савременим безбједносним изазовима. 

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране