Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora i Sjeverna Makedonija usmjerene na jačanje odbrambenih kapaciteta

Crna Gora i Sjeverna Makedonija usmjerene na jačanje odbrambenih kapaciteta
Datum objave: 25.12.2020 18:40 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac održala je online sastanak sa ministarskom odbrane Republike Sjeverne Makedonije, Radmilom Šekerinskom Jankovskom.


Ministarka Injac je na početku sastanka pozdravila sadržajnu i prijateljsku saradnju Ministarstava odbrane dvije države, kao i Vojske Crne Gore i Armije RSM. Posebno je istakla značaj školovanja crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju, kao i zajedničko djelovanje u regionalnim inicijativama, koje predstavljaju odličnu platformu za jačanje međusobnog povjerenja. Ministarka Injac je istakla da je članstvo Republike Sjeverne Makedonije u NATO od velikog značaja, ne samo za tu državu, već i za bezbjednost na Zapadnom Balkanu. Dodala je da će ispunjavanje obaveza iz evropske integracione agende dodatno doprinijeti, kako sveukupnom napretku SRM i Crne Gore, tako i snaženju regonalnog razvoja i stabilnosti. Savezništvo i saradnja dvije zemlje u okviru NATO predstavljaju posebno vrijedan doprinos ukupnoj regionalnoj bezbjednosti.

Ministarka Šekerinska-Jankovska izrazila je zadovoljstvo realizacijom sastanka i istakla značaj dosadašnje odbrambene bilateralne saradnje i istakla da se Crna Gora kroz kontinuiranu i aktivnu podršku pokazala kao pouzdan partner Republici Sjevernoj Makedoniji. Takođe, naglasila je i uspješnu saradnju na međunarodnom planu, ostvarenu zajedničkim angažmanom u projektima regionalnog formata, posebno u okviru Američko- jadranske povelje (A5), gdje aktivnom saradnjom sa partnerima i saveznicima pokazujemo čvrstu opredijeljenost da doprinesemo stvaranju stabilnijeg i bezbjednijeg regiona.

Na sastanku je zaključeno da zemlje moraju biti usmjerene na jačanje nacionalnih odbrambenih kapaciteta, čime se istovremeno doprinosi unapređenju kolektivnih sposobnosti Sjeveroatlantskog Saveza za suočavanje sa savremenim bezbjednosnim izazovima. 

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane