Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора и УК привржене унапређењу сарадње у оквирима билатералних одбрамбених пројеката

Црна Гора и УК привржене унапређењу сарадње у оквирима билатералних одбрамбених пројеката
Датум објаве: 23.12.2020 15:40 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац састала се са амбасадорком Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Карен Медокс.

Министарка Ињац изразила је задовољство због састанка наглашавајући веома садржајну и квалитетну сарадњу двије државе у домену одбране. Истакла је значај реализације пројеката коју су допринијели модернизацији Војске Црне Горе и и захвалила се на свеукупној подршци Уједињеног Краљевства реформи и јачању црногорског одбрамбеног система. Посебно је наглашено да школовање и усавршавање припадника Војске Црне Горе на престижним војним академијама и центрима за обуку УК остаје приоритет и у наредном периоду, имајући у виду висок ниво теоријског и практичног искуства које наши представници већ дуги низ година стичу у британским војно-образовним институцијама. Министарка Ињац поручила је да вјерује да ће одбрамбена сарадња у наредном периоду бити интензивирана и да ћемо бити усмјерени на јачање постојећих и дефинисање нових пројеката и активности. Она је додала да ће Црна Гора наставити да доприноси стабилности Западног Балкана његовањем добросусједских односа и пружањем доприноса систему колективне одбране.

Амбасадорка Медокс изразила је задовољство што је министарка Ињац именована на ту функцију, што је, како је казала, примјер женама и дјевојкама у Црној Гори. С тим у вези, похвалила је посвећеност Министарства одбране промоцији Резолуције Савјета безбједности УН 1325 „Жене, мир и безбједност“. Истакла је да је Црна Гора доказала да је поуздан савезник, као и да су успјешне евроатлантске интеграције наше земље од великог значаја за безбједност региона. Изразила је увјерење да ће Уједињено Краљевство и Црна Гора наставити успјешно да сарађују и нагласила спремност британске стране да нашој земљи пружи подршку у даљем унапређењу капацитета и ресурса црногорског одбрамбеног система. Такође, изразила је жељу да се, у складу са могућностима, повећа број жена које упућујемо на школовања у Велику Британију.