Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora i UK privržene unapređenju saradnje u okvirima bilateralnih odbrambenih projekata

Crna Gora i UK privržene unapređenju saradnje u okvirima bilateralnih odbrambenih projekata
Datum objave: 23.12.2020 15:40 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Karen Medoks.

Ministarka Injac izrazila je zadovoljstvo zbog sastanka naglašavajući veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju dvije države u domenu odbrane. Istakla je značaj realizacije projekata koju su doprinijeli modernizaciji Vojske Crne Gore i i zahvalila se na sveukupnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva reformi i jačanju crnogorskog odbrambenog sistema. Posebno je naglašeno da školovanje i usavršavanje pripadnika Vojske Crne Gore na prestižnim vojnim akademijama i centrima za obuku UK ostaje prioritet i u narednom periodu, imajući u vidu visok nivo teorijskog i praktičnog iskustva koje naši predstavnici već dugi niz godina stiču u britanskim vojno-obrazovnim institucijama. Ministarka Injac poručila je da vjeruje da će odbrambena saradnja u narednom periodu biti intenzivirana i da ćemo biti usmjereni na jačanje postojećih i definisanje novih projekata i aktivnosti. Ona je dodala da će Crna Gora nastaviti da doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana njegovanjem dobrosusjedskih odnosa i pružanjem doprinosa sistemu kolektivne odbrane.

Ambasadorka Medoks izrazila je zadovoljstvo što je ministarka Injac imenovana na tu funkciju, što je, kako je kazala, primjer ženama i djevojkama u Crnoj Gori. S tim u vezi, pohvalila je posvećenost Ministarstva odbrane promociji Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 „Žene, mir i bezbjednost“. Istakla je da je Crna Gora dokazala da je pouzdan saveznik, kao i da su uspješne evroatlantske integracije naše zemlje od velikog značaja za bezbjednost regiona. Izrazila je uvjerenje da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora nastaviti uspješno da sarađuju i naglasila spremnost britanske strane da našoj zemlji pruži podršku u daljem unapređenju kapaciteta i resursa crnogorskog odbrambenog sistema. Takođe, izrazila je želju da se, u skladu sa mogućnostima, poveća broj žena koje upućujemo na školovanja u Veliku Britaniju.