Manja slova Veća slova RSS
>

Injac – Veber: Rad na novim modalitetima bilateralne saradnje i projektima

Injac – Veber: Rad na novim modalitetima bilateralne saradnje i projektima
Datum objave: 30.12.2020 17:40 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori, Nj.E. Robertom Veberom.


Ministarka Inajc je istakla da je SR Njemačka od obnove crnogorske državnosti pružala snažnu podršku naporima Crne Gore u ispunjavanu evroatlantskih i evropskih integracionih obaveza. Naglasila je da se izuzetno kvalitetna i dinamična saradnja između dva Ministarstva i dvije Vojske odvijala kroz uspješnu realizaciju raznovrsnih aktivnosti. Minisatrka je posebno istakla učešće pripadnika VCG u misijama ISAF i „Odlučna podrška“ u Avganistanu u okviru njemačke Regionalne komande – Sjever, kao i vrijedne donacije opreme upućene našoj vojsci. Imajući u vidu značaj naših savezničkih odnosa u NATO i intenzivnu bilateralnu saradnju, ministarka je israzila uvjerenje da će odbrambena saradnja dvije zemlje u narednom periodu biti dodatno unaprjeđena.

Osvrćući se na sveukupne izazove koje je aktuelna pandemija prouzrokovala na globalnom nivou, ministarka Injac pozdravila je važnu ulogu koju su pripadnici oružanih snaga dvije zemlje imali u pružanju pomoći stanovništvu i zahvalila se na nedavnoj donaciji SR Njemačke u vidu 50.000 zaštitnih maski. 

Ambasador Veber čestitao je ministarki Injac na preuzimanju dužnosti ministra odbrane i istakao razvijenu dugogodišnju saradnju Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane SR Njemačke. Veber je ukazao na činjenicu da se Crna Gora pokazala kao kredibilan saveznik i podvukao važnost konstruktivne uloge Crne Gore u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ambasador je istakao da će SR Njemačka nastaviti da snažno podržava Crnu Goru, kako u procesu modernizacije i sveukupnog razvijanja sistema odbrane, tako i na njenom putu integracija u EU.

Sagovornici su izrazili spremnost da u cilju jačanja odbrambene saradnje u narednom periodu zajednički rade na definisanju novih modaliteta bilateralne saradnje i projekata, koji će produbiti ukupne prijateljske odnose dvije države.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane