Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Деманти текста из дневног листа Побједа - „Како је министарска Ињац игнорисала Устав“

Деманти текста из дневног листа Побједа - „Како је министарска Ињац игнорисала Устав“
Датум објаве: 17.01.2021 16:41 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Поводом тенденциозног текста, објављеног у листу Побједа дана 17.01.2021.године, са намјером да се покуша нанијети штета професионалном интегритету менаџмента и институције, Министарство одбране обавјештава јавност:


У тенденциозном тексту под насловом „Како је министарка Ињац игнорисала Устав“, наводи се низ непровјерених информација, површних тврдњи и нетачних података, зачињених са подацима из службених докумената, који су неодговорним односом доспјели на обављивање у јавном гласилу. 

Достављање службених података и докумената медијима, доказ је да у систему Министарства одбране, раде поједини службеници који нису достојни да обављају озбиљне и захтјевне дужности. Овај текст је управо доказ тврдњи да се политизација Војске и Министарства одбране, одразила на професионалне стандарде и одговорност запослених у систему. Нарушавање принципа одговорности је нарушавање система, а то обавезује. Министарство одбране ће покренути поступак утврђивања одговорности свих службеника за које се утврди, да су у конкретном случају, достављањем службене документације медијима, прекршили закон и етички кодекс.

Демантујемо нетачне тврдње да је за коришћење службених података министру одбране „потребна претходна дозвола Обавјештајно-безбједносног директората“, као и да је „Обавјештајно-безбједносни директорат Војске Црне Горе“, чиме се тврди да је директорат дио организационе структуре Војске. Ријеч је о систематизованој организационој јединици Министарства одбране, чији је директор за свој рад одговоран министру одбране (члан 33 Закона о војно-обавјештајним и безбједносним пословима).

Према Закону о тајности података (члан 28), министар одбране иницира процедуру за добијање дозволе за приступ тајним подацима као старјешина органа. Код оба наведена случаја, радило се о дистрибуцији по строго контролисаним процедурама, па је непримјерено манипулисати са легитимним поступцима и повезивати их са осталим изнесеним тенденциозно нетачним тврдњама.
Министарство одбране демантује податке о разлозима за именовање, као и податке о процедури именовања потпуковника Вељка Малишића, на мјесто државног секретара Министарства одбране. За одговорну и захтјевну дужност, потпуковника Малишића је искључиво препоручио његов професионални и лични интегритет, као и стручне референце у професионалној војној каријери и академском унапређивању знања о НАТО стандардима. На понос Министарства су часни официри, који су искључиво својим радом и залагањем, градили своју војну каријеру, а из такве плејаде официра ВЦГ је потпуковник Малишић.

С обзиром да су у тексту, објављени нетачни подаци о радном и професионалном статусу потпуковника Малишића, упућујемо уредништво да службене податке затраже од Савјета за одбрану и безбједност и Министарства одбране. Вјерујемо, да су ишли таквим путем, не би објавили нетачне и површне тврдње, са тенденциозним намјерама дискредитације институције и часних појединаца.
Министарство одбране упућује питање уредништву Побједе, да ли су спремни да, након што од Савјета и Министарства затраже тачне податке из периода прије децембра 2020.године о статусу потпуковника Малишића о његовом претходном разрјешењу и (не)распоређивању, којима је извјесно кршен законски оквир, објавити текст са сродним насловом, али са другим судионицима?!
Са жаљењем констатујемо, да је лист који има најдужу традицију у Црној Гори, подлегао притисцима и тенденциозним текстом обесмислио значај поштовања принципа поузданости, као најважнијег критеријума у медијском извјештавању.