Manja slova Veća slova RSS
>

Demanti teksta iz dnevnog lista Pobjeda - „Kako je ministarska Injac ignorisala Ustav“

Demanti teksta iz dnevnog lista Pobjeda - „Kako je ministarska Injac ignorisala Ustav“
Datum objave: 17.01.2021 16:41 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Povodom tendencioznog teksta, objavljenog u listu Pobjeda dana 17.01.2021.godine, sa namjerom da se pokuša nanijeti šteta profesionalnom integritetu menadžmenta i institucije, Ministarstvo odbrane obavještava javnost:


U tendencioznom tekstu pod naslovom „Kako je ministarka Injac ignorisala Ustav“, navodi se niz neprovjerenih informacija, površnih tvrdnji i netačnih podataka, začinjenih sa podacima iz službenih dokumenata, koji su neodgovornim odnosom dospjeli na obavljivanje u javnom glasilu. 

Dostavljanje službenih podataka i dokumenata medijima, dokaz je da u sistemu Ministarstva odbrane, rade pojedini službenici koji nisu dostojni da obavljaju ozbiljne i zahtjevne dužnosti. Ovaj tekst je upravo dokaz tvrdnji da se politizacija Vojske i Ministarstva odbrane, odrazila na profesionalne standarde i odgovornost zaposlenih u sistemu. Narušavanje principa odgovornosti je narušavanje sistema, a to obavezuje. Ministarstvo odbrane će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti svih službenika za koje se utvrdi, da su u konkretnom slučaju, dostavljanjem službene dokumentacije medijima, prekršili zakon i etički kodeks.

Demantujemo netačne tvrdnje da je za korišćenje službenih podataka ministru odbrane „potrebna prethodna dozvola Obavještajno-bezbjednosnog direktorata“, kao i da je „Obavještajno-bezbjednosni direktorat Vojske Crne Gore“, čime se tvrdi da je direktorat dio organizacione strukture Vojske. Riječ je o sistematizovanoj organizacionoj jedinici Ministarstva odbrane, čiji je direktor za svoj rad odgovoran ministru odbrane (član 33 Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima).

Prema Zakonu o tajnosti podataka (član 28), ministar odbrane inicira proceduru za dobijanje dozvole za pristup tajnim podacima kao starješina organa. Kod oba navedena slučaja, radilo se o distribuciji po strogo kontrolisanim procedurama, pa je neprimjereno manipulisati sa legitimnim postupcima i povezivati ih sa ostalim iznesenim tendenciozno netačnim tvrdnjama.
Ministarstvo odbrane demantuje podatke o razlozima za imenovanje, kao i podatke o proceduri imenovanja potpukovnika Veljka Mališića, na mjesto državnog sekretara Ministarstva odbrane. Za odgovornu i zahtjevnu dužnost, potpukovnika Mališića je isključivo preporučio njegov profesionalni i lični integritet, kao i stručne reference u profesionalnoj vojnoj karijeri i akademskom unapređivanju znanja o NATO standardima. Na ponos Ministarstva su časni oficiri, koji su isključivo svojim radom i zalaganjem, gradili svoju vojnu karijeru, a iz takve plejade oficira VCG je potpukovnik Mališić.

S obzirom da su u tekstu, objavljeni netačni podaci o radnom i profesionalnom statusu potpukovnika Mališića, upućujemo uredništvo da službene podatke zatraže od Savjeta za odbranu i bezbjednost i Ministarstva odbrane. Vjerujemo, da su išli takvim putem, ne bi objavili netačne i površne tvrdnje, sa tendencioznim namjerama diskreditacije institucije i časnih pojedinaca.
Ministarstvo odbrane upućuje pitanje uredništvu Pobjede, da li su spremni da, nakon što od Savjeta i Ministarstva zatraže tačne podatke iz perioda prije decembra 2020.godine o statusu potpukovnika Mališića o njegovom prethodnom razrješenju i (ne)raspoređivanju, kojima je izvjesno kršen zakonski okvir, objaviti tekst sa srodnim naslovom, ali sa drugim sudionicima?!
Sa žaljenjem konstatujemo, da je list koji ima najdužu tradiciju u Crnoj Gori, podlegao pritiscima i tendencioznim tekstom obesmislio značaj poštovanja principa pouzdanosti, kao najvažnijeg kriterijuma u medijskom izvještavanju.