Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ињац са Неђешијем: Мађарска ће наставити да подржава Црну Гору на европском путу

Ињац са Неђешијем: Мађарска ће наставити да подржава Црну Гору на европском путу
Датум објаве: 22.01.2021 16:06 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац састала се са амбасадором Мађарске Јожефом Неђешијем.


Министарка Ињац се захвалила на подршци коју је Мађарска пружала Црној Гори на њеном европском и евроатлантском путу. Нагласила је да снажно пријатељство двије земље представља темељ даљег јачања и продубљивања одбрамбених односа, посебно узимајући у обзир заједничке стратешке интересе и савезништво у оквиру Алијансе. Ињац је истакла да ресор на чијем је челу изузетно цијени подршку коју Мађарска пружа европској перспективи Црне Горе, потврђујући одлучно опредјељење наше земље да истраје у реформским процесима на путу ка Европској унији.

Министарка Ињац је изразила задовољство досадашњом билатералном сарадњом Црне Горе и Мађарске у домену одбране, те апострофирала спремност Министарства одбране за њено даље унапрјеђење, кроз размјену искустава и знања из области одбране и безбједности, заједничке обуке, као и у оквиру мултилатералних иницијатива. Посебно истакла подршку Мађарске, која је остварена у оквиру пројекта уништавања вишкова наоружања - МОНДЕМ пројекат, као и актуелну донацију која је остварена посредством ОЕБС-а у домену заштите безбједносних ризика и подизања свијести о лаком и малокалибарском наоружању (САЛW).

Амбасадор Неђеши је честитао министарки Ињац на именовању на нову дужност и пожелио успјешан мандат, истичући пријатељске односе између двије земље, који су остварени у протеклим годинама, као и спремност Мађарске да помогне Црној Гори да убрза напредак на путу европских интеграција како би постала наредна пуноправна чланица ЕУ. Истакао је добре резултате које је Црна Гора остварила на путу евроатлантских интеграција, те нагласио веома значајну улогу Црне Горе у контексту регионалне безбједности и стабилности.

Министарка Ињац је такође нагласила да Црна Гора веома цијени подршку коју је Мађарска указала Црној Гори током борбе против епидемије вируса ЦОВИД-19, уручивши јој 50 хиљада хируршких маски и 2,5 хиљада заштитних одијела у мају 2020. године.

Састанку је присуствовао и изасланик одбране Мађарске, потпуковник Пал Фејес.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране