Manja slova Veća slova RSS
>

Injac sa Neđešijem: Mađarska će nastaviti da podržava Crnu Goru na evropskom putu

Injac sa Neđešijem: Mađarska će nastaviti da podržava Crnu Goru na evropskom putu
Datum objave: 22.01.2021 16:06 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem.


Ministarka Injac se zahvalila na podršci koju je Mađarska pružala Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlantskom putu. Naglasila je da snažno prijateljstvo dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja odbrambenih odnosa, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru Alijanse. Injac je istakla da resor na čijem je čelu izuzetno cijeni podršku koju Mađarska pruža evropskoj perspektivi Crne Gore, potvrđujući odlučno opredjeljenje naše zemlje da istraje u reformskim procesima na putu ka Evropskoj uniji.

Ministarka Injac je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Mađarske u domenu odbrane, te apostrofirala spremnost Ministarstva odbrane za njeno dalje unaprjeđenje, kroz razmjenu iskustava i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, zajedničke obuke, kao i u okviru multilateralnih inicijativa. Posebno istakla podršku Mađarske, koja je ostvarena u okviru projekta uništavanja viškova naoružanja - MONDEM projekat, kao i aktuelnu donaciju koja je ostvarena posredstvom OEBS-a u domenu zaštite bezbjednosnih rizika i podizanja svijesti o lakom i malokalibarskom naoružanju (SALW).

Ambasador Neđeši je čestitao ministarki Injac na imenovanju na novu dužnost i poželio uspješan mandat, ističući prijateljske odnose između dvije zemlje, koji su ostvareni u proteklim godinama, kao i spremnost Mađarske da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija kako bi postala naredna punopravna članica EU. Istakao je dobre rezultate koje je Crna Gora ostvarila na putu evroatlantskih integracija, te naglasio veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti.

Ministarka Injac je takođe naglasila da Crna Gora veoma cijeni podršku koju je Mađarska ukazala Crnoj Gori tokom borbe protiv epidemije virusa COVID-19, uručivši joj 50 hiljada hirurških maski i 2,5 hiljada zaštitnih odijela u maju 2020. godine.

Sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane Mađarske, potpukovnik Pal Fejes.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane