Manja slova Veća slova RSS
>

Reagovanje Ministarstva odbrane

Reagovanje Ministarstva odbrane
Datum objave: 27.01.2021 15:31 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo odbrane saopštava da se u dužem periodu plasiraju dezinformacije koje imaju za cilj slabljenje institucije i ugleda zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore, kao i diskreditaciju profesionalnih vojnih i civilnih lica na najodogovornijim dužnostima.


Prepoznajemo da je to motivisano namjerom da se ospore procesi reformi unutar sistema odbrane. Posebno je prepoznata namjera da se onemoguće reformski procesi, što se u dužem periodu reflektovalo kroz više aktivnosti plasiranja netačnih i neprovjerenih informacija u medijima i na društvenim mrežama, a što najoštrije osuđujemo.

U utorak, 26. januara 2021. godine plasirana je dezinformacija od strane političkih aktivista, da postoji ozbiljna prijetnja urušavanja sistema rukovođenja u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu (OBD) Ministarstva odbrane, kao i da određene zakonom predviđene procedure nisu realizovane.

Posebno je interesantno da je jedan od inicijatora član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, koji nije iskoristio zakonske procedure parlamentarnog nadzora nad radom Ministarstva odbrane, već je plasirao neprovjerene informacije, s ciljem da se dovede u pitanje legitimitet odluka Ministarstva odbrane i Vlade Crne Gore.

Postavlja se pitanje čiji je interes stvaranje konfuzije u javnosti i otpor procesima reformi i demokratizacije Obavještajno-bezbjednosnog direktorata i Ministarstva odbrane u cjelini?
Posebno zabrinjava neprovjerena informacija da će raspoređivanjem određenih profesionalnih vojnih lica u sastav Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, sa ciljem obavljanja specifičnih zadataka, biti kompromitovana institucija i država. 

Radi se o profesionalcima profilisanim za obavljanje složenih vojnih zadataka, koji su i do sada obavljali odgovorne funkcije u Ministarstvu odbrane, Generalštabu i jedinicama Vojske u domenu obavještajno-bezbjednosnih poslova. Naši NATO saveznici i partneri nikada nisu osporili njihov rad. Neprimjerena je ocjena da će postojati uticaj stranih faktora raspoređivanjem ovih lica na dužnosti čiji opis poslova obuhvata obavljanje zahtjevnih zadataka u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu, jer je riječ je o oficirima koji su više puta dokazali posvećenost instituciji i državi Crnoj Gori, što je ključna smjernica za usmjeravanje kadrovske politike u OBD.

Ovom prilikom apelujemo na medije da razumiju kompleksnost i specifičnost pitanja bezbjednosti i odbrane, kao i da predstavnici medija mogu dati nemjerljiv doprinos unaprijeđivanju bezbjednosne kulture u Crnoj Gori. Prije svega, u interesu nacionalne bezbjednosti, smatramo da informacije o ovim temama moraju biti distribuirane na posebno profesionalan način.
Informacije u ovoj oblasti, koje su najvećim dijelom osjetljive, u svim zemljama savremenog svijeta, štite se i čuvaju, ne sa ciljem da bi se nešto učinilo nedostupnim domaćoj javnosti, već, prije svega, da takve informacije ne bi bile dostupne onim akterima koji nemaju prijateljske namjere prema državi.

Zato, molimo sve da, u vremenu kada se suočavamo sa velikim izazovima u društvu preplavljenom dezinformacijama, budemo svi odgovorni i oprezni sa njihovim širenjem, što je posebno izraženo na društvenim mrežama. I u proteklom periodu su u više navrata pripadnici Ministarstva odbrane i VCG, kao i članovi njihovih porodica, bili izloženi pritiscima medijskog izvještavanja, a što se može negativno odraziti na ugled vojne profesije.

Pripadnici Vojske Crne Gore dali su veliki doprinos u rješavanju svih kriznih situacija, doprinijeli procesima pristupanja NATO, a posebno i dostojno predstavljali našu zemlju širom svijeta, učešćem u međunarodnim operacijama i vježbama.

Ministarstvo odbrane još jednom osuđuje ovakve pokušaje diskreditacije i urušavanja sistema odbrane i poručuje da neće odustati od daljih neophodnih reformi.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane