Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Реаговање Министарства одбране

Реаговање Министарства одбране
Датум објаве: 27.01.2021 15:31 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарство одбране саопштава да се у дужем периоду пласирају дезинформације које имају за циљ слабљење институције и угледа запослених у Министарству и Војсци Црне Горе, као и дискредитацију професионалних војних и цивилних лица на најодоговорнијим дужностима.


Препознајемо да је то мотивисано намјером да се оспоре процеси реформи унутар система одбране. Посебно је препозната намјера да се онемогуће реформски процеси, што се у дужем периоду рефлектовало кроз више активности пласирања нетачних и непровјерених информација у медијима и на друштвеним мрежама, а што најоштрије осуђујемо.

У уторак, 26. јануара 2021. године пласирана је дезинформација од стране политичких активиста, да постоји озбиљна пријетња урушавања система руковођења у Обавјештајно-безбједносном директорату (ОБД) Министарства одбране, као и да одређене законом предвиђене процедуре нису реализоване.

Посебно је интересантно да је један од иницијатора члан Одбора за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе, који није искористио законске процедуре парламентарног надзора над радом Министарства одбране, већ је пласирао непровјерене информације, с циљем да се доведе у питање легитимитет одлука Министарства одбране и Владе Црне Горе.

Поставља се питање чији је интерес стварање конфузије у јавности и отпор процесима реформи и демократизације Обавјештајно-безбједносног директората и Министарства одбране у цјелини?
Посебно забрињава непровјерена информација да ће распоређивањем одређених професионалних војних лица у састав Обавјештајно-безбједносног директората, са циљем обављања специфичних задатака, бити компромитована институција и држава. 

Ради се о професионалцима профилисаним за обављање сложених војних задатака, који су и до сада обављали одговорне функције у Министарству одбране, Генералштабу и јединицама Војске у домену обавјештајно-безбједносних послова. Наши НАТО савезници и партнери никада нису оспорили њихов рад. Непримјерена је оцјена да ће постојати утицај страних фактора распоређивањем ових лица на дужности чији опис послова обухвата обављање захтјевних задатака у Обавјештајно-безбједносном директорату, јер је ријеч је о официрима који су више пута доказали посвећеност институцији и држави Црној Гори, што је кључна смјерница за усмјеравање кадровске политике у ОБД.

Овом приликом апелујемо на медије да разумију комплексност и специфичност питања безбједности и одбране, као и да представници медија могу дати немјерљив допринос унапријеђивању безбједносне културе у Црној Гори. Прије свега, у интересу националне безбједности, сматрамо да информације о овим темама морају бити дистрибуиране на посебно професионалан начин.
Информације у овој области, које су највећим дијелом осјетљиве, у свим земљама савременог свијета, штите се и чувају, не са циљем да би се нешто учинило недоступним домаћој јавности, већ, прије свега, да такве информације не би биле доступне оним актерима који немају пријатељске намјере према држави.

Зато, молимо све да, у времену када се суочавамо са великим изазовима у друштву преплављеном дезинформацијама, будемо сви одговорни и опрезни са њиховим ширењем, што је посебно изражено на друштвеним мрежама. И у протеклом периоду су у више наврата припадници Министарства одбране и ВЦГ, као и чланови њихових породица, били изложени притисцима медијског извјештавања, а што се може негативно одразити на углед војне професије.

Припадници Војске Црне Горе дали су велики допринос у рјешавању свих кризних ситуација, допринијели процесима приступања НАТО, а посебно и достојно представљали нашу земљу широм свијета, учешћем у међународним операцијама и вјежбама.

Министарство одбране још једном осуђује овакве покушаје дискредитације и урушавања система одбране и поручује да неће одустати од даљих неопходних реформи.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране