Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Новоименовани изасланик одбране Републике Аустрије у наступној посјети Министарству одбране

Новоименовани изасланик одбране Републике Аустрије у наступној посјети Министарству одбране
Датум објаве: 27.01.2021 16:40 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране, проф. др Оливера Ињац састала се данас са амбасадорком Реублике Аустрије у Црној Гори, Њ.Е. Аном Јанковић, као и новоименованим изаслаником одбране, пуковником Кристијаном Смутеком, који је уједно боравио у наступној посјети Министарству одбране Црне Горе.


Министарка Ињац је изразила задовољство свеукупним пријатељским односима Црне Горе и Републике Аустрије, те захвалила амбасадорки Јанковић на снажној подршци у процесу интеграције Црне Горе у ЕУ. Ињац је истакла да су Црна Гора и Аустрија изградиле снажно партнерство у оквиру билатералне одбрамбене сарадње, као и спремност да се иста у наредном периоду додатно ојача пројектима од заједничког значаја. Амбасадорка Јанковић похвалила је остварени напредак Црне Горе у домену међународних интеграција, те нагласила да ће Аустрија наставити снажно да подржава нашу земљу у оквиру реформских процеса.

Пожеливши успјех пуковнику Смутеку у обављању дужности изасланика одбране, министарка Ињац нагласила значај успјешне реализације пројеката, који су у сарадњи са Федералним Министарством одбране и спорта Републике Аустрије, допринијели развоју и јачању професионалних капацитета и способности Војске Црне Горе, а посебно у погледу обука у области руковања и складиштења муниције, заједничких вјежби у домену планинског ратовања, као и школовања црногорских кадета на Терезијанској војној академији. 

Пуковник Смутек је истакао да је актуелна билатерална сарадња Црне Горе и Републике Аустрије на пољу одбране квалитетна и садржајна, те изразио очекивање да ће она бити додатно динамизирана у наредном периоду.

Успјешан рад на новој дужности пуковнику Смутеку пожелио је генерални директор Директората за одбрамбену политику и планирање, генерал мајор Рајко Пешић и захвалио се саговорнику на снажној и континуираној подршци Министарству одбране и ВЦГ, као и на донацији коју је Република Аустрија у мају 2020. године, упутила Црној Гори у борби против негативних посљедица изазваних пандемијом вируса ЦОВИД-19. Генерал-мајор Пешић, такође је изразио задовљство веома успјешном реализацијом активности из планова билатералне сарадње.

Пуковник Смутек је у одвојеним сусретима разговарао и са начелником Штаба Генералштаба Војске Црне Горе, пуковником Александром Пантовићем, као и начелницом Дирекције за међународну сарадњу Жаном Шпадијер.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране