Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Успјешна сарадња између министарстава одбране и оружаних снага Турске и Црне Горе

Успјешна сарадња између министарстава одбране и оружаних снага Турске и Црне Горе
Датум објаве: 02.02.2021 14:54 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац, састала се са амбасадорком Републике Турске у Црној Гори, Сонгул Озан, као и новоименованим изаслаником одбране Републике Турске за Црну Гору, пуковником Мухамедом Каблајем, који је уједно боравио и у наступној посјети Министарству одбране.

 
Министарка је изразила задовољство сусретом и дугогодишњом успјешном сарадњом између министарстава одбране и оружаних снага Републике Турске и Црне Горе, који су додатно интензивирани након пријема наше земље у НАТО.

Ињац је пуковнику Каблају честитала на новој дужности, изразивши очекивање да ће његово ангажовање дати додатни допринос унапрјеђењу сарадње у области одбране између двије земље. Министарка је истакла значај интензивирања сарадње двије земље у области одбрамбене индустрије, имајући у виду да се Црна Гора опредијелила за континуирано улагање у систем одбране, са циљем јачања интероперабилности својих снага и адекватног одговора на савремене безбједносне изазове. 

Амбасадорка Озан је упутила срдачне честитке министарки Ињац на именовању на дужност министарке одбране, те истакла резултате које је Црна Гора остварила у европским интеграцијама, нагласивши да ће Република Турска остати посвећена интензивној сарадњи двије земље у свим областима од обостраног интереса. 

Пуковник Каблај је истакао резултате које је Црна Гора остварила у реформи система одбране, нагласивши да се наша земља доказала као поуздан евроатлантски савезник. Каблај је казао да је Турска посвећена јачању пријатељских веза и унапрјеђењу одбрамбене сарадње са Црном Гором, те да је Република Турска спремна за разматрање нових модалитета за јачање ових односа. 

Успјешан рад пуковнику Каблају пожелио је и генерални директор Директората за одбрамбену политику и планирање, генерал-мајор Рајко Пешић, потврдивши опредјељење за даљим јачањем одбрамбене сарадње два министарства. Пешић се захвалио и на донацији медицинске опреме коју је, у априлу 2020. године, Турска упутила у виду помоћи Црној Гори у борби са епидемијом ЦОВИД-19, нагласивши да је ова, као и претходне донације, исказ солидарности и пријатељске подршке коју Турска пружа Црној Гори. 

мод

Пуковник Каблај је у одвојеним сусретима разговарао и са в.д. генералним директором Директората за логистику ппук Вељком Малишићем, в.д. генералном директорицом Директората за управљање људским ресурсима, кадровска и статусна питања, Весном Мијовић, начелником Штаба Генералштаба Војске Црне Горе, пуковником Александром Пантовићем, као и начелницом Дирекције за међународну сарадњу, Жаном Шпадијер.Биро за односе са јавношћу Министарства одбране