Manja slova Veća slova RSS
>

Uspješna saradnja između ministarstava odbrane i oružanih snaga Turske i Crne Gore

Uspješna saradnja između ministarstava odbrane i oružanih snaga Turske i Crne Gore
Datum objave: 02.02.2021 14:54 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac, sastala se sa ambasadorkom Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, kao i novoimenovanim izaslanikom odbrane Republike Turske za Crnu Goru, pukovnikom Muhamedom Kablajem, koji je ujedno boravio i u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane.

 
Ministarka je izrazila zadovoljstvo susretom i dugogodišnjom uspješnom saradnjom između ministarstava odbrane i oružanih snaga Republike Turske i Crne Gore, koji su dodatno intenzivirani nakon prijema naše zemlje u NATO.

Injac je pukovniku Kablaju čestitala na novoj dužnosti, izrazivši očekivanje da će njegovo angažovanje dati dodatni doprinos unaprjeđenju saradnje u oblasti odbrane između dvije zemlje. Ministarka je istakla značaj intenziviranja saradnje dvije zemlje u oblasti odbrambene industrije, imajući u vidu da se Crna Gora opredijelila za kontinuirano ulaganje u sistem odbrane, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga i adekvatnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove. 

Ambasadorka Ozan je uputila srdačne čestitke ministarki Injac na imenovanju na dužnost ministarke odbrane, te istakla rezultate koje je Crna Gora ostvarila u evropskim integracijama, naglasivši da će Republika Turska ostati posvećena intenzivnoj saradnji dvije zemlje u svim oblastima od obostranog interesa. 

Pukovnik Kablaj je istakao rezultate koje je Crna Gora ostvarila u reformi sistema odbrane, naglasivši da se naša zemlja dokazala kao pouzdan evroatlantski saveznik. Kablaj je kazao da je Turska posvećena jačanju prijateljskih veza i unaprjeđenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, te da je Republika Turska spremna za razmatranje novih modaliteta za jačanje ovih odnosa. 

Uspješan rad pukovniku Kablaju poželio je i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-major Rajko Pešić, potvrdivši opredjeljenje za daljim jačanjem odbrambene saradnje dva ministarstva. Pešić se zahvalio i na donaciji medicinske opreme koju je, u aprilu 2020. godine, Turska uputila u vidu pomoći Crnoj Gori u borbi sa epidemijom COVID-19, naglasivši da je ova, kao i prethodne donacije, iskaz solidarnosti i prijateljske podrške koju Turska pruža Crnoj Gori. 

mod

Pukovnik Kablaj je u odvojenim susretima razgovarao i sa v.d. generalnim direktorom Direktorata za logistiku ppuk Veljkom Mališićem, v.d. generalnom direktoricom Direktorata za upravljanje ljudskim resursima, kadrovska i statusna pitanja, Vesnom Mijović, načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem, kao i načelnicom Direkcije za međunarodnu saradnju, Žanom Špadijer.Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane