Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Ињац на отварању округлог стола у организацији Института Алтернатива

Министарка Ињац на отварању округлог стола у организацији Института Алтернатива
Датум објаве: 03.02.2021 16:05 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац говорила је на отварању округлог стола “Набавке у сектору безбједности и одбране: Нова „правила игре“, стари проблеми“, у организацији Института Алтернатива, одржаном у хотелу Хилтон.


Министарка Ињац је истакла да је ова тема изузетно важна у овом тренутку, посебно имајући у виду процесе демократизације система одбране који морају бити у рекордном року унапријеђени. Ови реформски процеси имају наглашен значај за Црну Гору као чланицу НАТО, с обзиром на застој који је идентификован, када су у питању набавке у сектору безбједности и одбране. 

Ињац је навела да, као неко ко долази из академске заједнице, препознаје значај цивилног друштва и свих стручних удружења која се баве оваквим темама, а који ће у Министарству одбране, извјесно је, имати доброг партнера, спремног да препозна значај и приоритете оваквог рада заснованог на много конзистентнијем и консолидованијем приступу када су јавне политике у питању.
„Потребе министарства за набавкама биле су и биће велике, тим прије што ми заиста остајемо наклоњени модернизацији ВЦГ и то је један од приоритета нашег рада. Суштина је у томе да та значајна средства која се опредјељују за опремање морају бити под много већим надзором“, казала је Ињац.

Кључни циљ је, како је поручила, да се унаприједи нормативно-правни оквир у области набавки у сектору безбједности и одбране. Осим тога, истакла је и да је потребна афирмација принципа транспарентности у раду. Такође, потребно је да се нагласак стави на политику интегритета, кроз проактиван приступ, што значи да ће то постати једна од главних политика министарства одбране и других институција у сектору безбједности, у циљу елиминације свих ризика од корупције, рекла је Ињац. Закључила је да предстоји ускладјивање законске регулативе са нормативом ЕУ, али и са позитивним праксама у области набавки осталих НАТО чланица. „Желим да направимо најбољи могући амбијент у Црној Гори, заједничким ангажманом свих заинтересованих страна за успјешну реализацију овог процеса“.