Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Injac na otvaranju okruglog stola u organizaciji Instituta Alternativa

Ministarka Injac na otvaranju okruglog stola u organizaciji Instituta Alternativa
Datum objave: 03.02.2021 16:05 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac govorila je na otvaranju okruglog stola “Nabavke u sektoru bezbjednosti i odbrane: Nova „pravila igre“, stari problemi“, u organizaciji Instituta Alternativa, održanom u hotelu Hilton.


Ministarka Injac je istakla da je ova tema izuzetno važna u ovom trenutku, posebno imajući u vidu procese demokratizacije sistema odbrane koji moraju biti u rekordnom roku unaprijeđeni. Ovi reformski procesi imaju naglašen značaj za Crnu Goru kao članicu NATO, s obzirom na zastoj koji je identifikovan, kada su u pitanju nabavke u sektoru bezbjednosti i odbrane. 

Injac je navela da, kao neko ko dolazi iz akademske zajednice, prepoznaje značaj civilnog društva i svih stručnih udruženja koja se bave ovakvim temama, a koji će u Ministarstvu odbrane, izvjesno je, imati dobrog partnera, spremnog da prepozna značaj i prioritete ovakvog rada zasnovanog na mnogo konzistentnijem i konsolidovanijem pristupu kada su javne politike u pitanju.
„Potrebe ministarstva za nabavkama bile su i biće velike, tim prije što mi zaista ostajemo naklonjeni modernizaciji VCG i to je jedan od prioriteta našeg rada. Suština je u tome da ta značajna sredstva koja se opredjeljuju za opremanje moraju biti pod mnogo većim nadzorom“, kazala je Injac.

Ključni cilj je, kako je poručila, da se unaprijedi normativno-pravni okvir u oblasti nabavki u sektoru bezbjednosti i odbrane. Osim toga, istakla je i da je potrebna afirmacija principa transparentnosti u radu. Takođe, potrebno je da se naglasak stavi na politiku integriteta, kroz proaktivan pristup, što znači da će to postati jedna od glavnih politika ministarstva odbrane i drugih institucija u sektoru bezbjednosti, u cilju eliminacije svih rizika od korupcije, rekla je Injac. Zaključila je da predstoji uskladjivanje zakonske regulative sa normativom EU, ali i sa pozitivnim praksama u oblasti nabavki ostalih NATO članica. „Želim da napravimo najbolji mogući ambijent u Crnoj Gori, zajedničkim angažmanom svih zainteresovanih strana za uspješnu realizaciju ovog procesa“.