Manja slova Veća slova RSS
>

Zamjenik komandanta Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi u posjeti MO i VCG

Zamjenik komandanta Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi u posjeti MO i VCG
Datum objave: 04.02.2021 18:15 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Zamjenik komandanta Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi (USAREUR), general-major Džozef Džarard (Joseph Jarrard) boravi danas u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Posjeta je realizovana na Vojnom aerodromu „Knjaz Danilo“.


Tim povodom, ministarka odbrane Olivera Injac, i v.d. zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, održali su radni sastanak sa general-majorom Džozefom Džarardom tokom kojeg je zaključeno da se bilateralna odbrambena saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država odvija zadovoljavajućom dinamikom. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke.

Ministarka Injac apostrofirala je činjenicu da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji strateški saveznik Crnoj Gori u oblasti odbrane, te iskazala zahvalnost povodom sveukupne podrške unapređenju Vojske Crne Gore. Izrazivši punu posvećenost Ministarstva odbrane tekućim projektima u domenu modernizacije crnogorskog odbrambenog sistema, Injac je istakla zadovoljstvo značajnim i raznovrsnim bilateralnim projektima sa SAD koji se odnose na zajedničku obuku i vježbe, jačanje interoperabilnosti oružanih snaga, te edukaciju vojnog kadra. Ministarka Injac je naglasila privrženost Crne Gore politikama Alijanse, kroz aktivne doprinose sistemu kolektivne bezbjednosti, ali i stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, njegujući dobrosusjedske odnose i ostvarujući napredak u okviru vanjsko-političkih ciljeva – od kojih je, svakako, najvažniji članstvo u EU. 

Zamjenik komandanta general-major Džozef Džarard naglasio je da će Američke kopnene snage u Evropi i Africi nastaviti da podržavaju Vojsku Crne Gore u domenu unapređivanja kapaciteta i sposobnosti Vojske Crne Gore, kao i u okviru planova i prioriteta za njenu dalju modernizaciju. General-major Džarard naglasio je da kvalitetno sprovedene reforme u sektoru odbrane preporučuju Crnu Goru kao značajnog saveznika koji aktivno doprinosi naporima Alijanse u domenu projektovanja stabilnosti, a njenu Vojsku kao veoma profesionalnu.

Tokom posjete realizovan je i prikaz sposobnosti lako oklopnih vozila kompanije OSHKOSH, koja predstavljaju najznačajniju nabavku u okviru bilateralne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno imajući u vidu da je Crna Gora prva država u Evropi koja je nabavila vozila najnaprednije generacije. Takođe, predstavnici Vojske Crne Gore održali su prezentaciju za delegaciju Američke kopnene vojske u Evropi i Africi, u okviru koje su predstavljeni aktuelni planovi razvoja i dostizanja ciljeva sposobnosti.


Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane