Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Замјеник команданта Америчких копнених снага у Европи и Африци у посјети МО и ВЦГ

Замјеник команданта Америчких копнених снага у Европи и Африци у посјети МО и ВЦГ
Датум објаве: 04.02.2021 18:15 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Замјеник команданта Америчких копнених снага у Европи и Африци (УСАРЕУР), генерал-мајор Џозеф Џарард (Јосепх Јаррард) борави данас у радној посјети Министарству одбране и Војсци Црне Горе. Посјета је реализована на Војном аеродрому „Књаз Данило“.


Тим поводом, министарка одбране Оливера Ињац, и в.д. замјеника начелника Генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Александар Пантовић, одржали су радни састанак са генерал-мајором Џозефом Џарардом током којег је закључено да се билатерална одбрамбена сарадња Црне Горе и Сједињених Америчких Држава одвија задовољавајућом динамиком. Састанку је присуствовала и амбасадорка САД, Џуди Рајзинг Рајнке.

Министарка Ињац апострофирала је чињеницу да су Сједињене Америчке Државе најзначајнији стратешки савезник Црној Гори у области одбране, те исказала захвалност поводом свеукупне подршке унапређењу Војске Црне Горе. Изразивши пуну посвећеност Министарства одбране текућим пројектима у домену модернизације црногорског одбрамбеног система, Ињац је истакла задовољство значајним и разноврсним билатералним пројектима са САД који се односе на заједничку обуку и вјежбе, јачање интероперабилности оружаних снага, те едукацију војног кадра. Министарка Ињац је нагласила приврженост Црне Горе политикама Алијансе, кроз активне доприносе систему колективне безбједности, али и стабилности и просперитету Западног Балкана, његујући добросусједске односе и остварујући напредак у оквиру вањско-политичких циљева – од којих је, свакако, најважнији чланство у ЕУ. 

Замјеник команданта генерал-мајор Џозеф Џарард нагласио је да ће Америчке копнене снаге у Европи и Африци наставити да подржавају Војску Црне Горе у домену унапређивања капацитета и способности Војске Црне Горе, као и у оквиру планова и приоритета за њену даљу модернизацију. Генерал-мајор Џарард нагласио је да квалитетно спроведене реформе у сектору одбране препоручују Црну Гору као значајног савезника који активно доприноси напорима Алијансе у домену пројектовања стабилности, а њену Војску као веома професионалну.

Током посјете реализован је и приказ способности лако оклопних возила компаније ОСХКОСХ, која представљају најзначајнију набавку у оквиру билатералне сарадње са Сједињеним Америчким Државама, а посебно имајући у виду да је Црна Гора прва држава у Европи која је набавила возила најнапредније генерације. Такође, представници Војске Црне Горе одржали су презентацију за делегацију Америчке копнене војске у Европи и Африци, у оквиру које су представљени актуелни планови развоја и достизања циљева способности.


Биро за односе са јавношћу Министарства одбране