Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Ињац са изаслаником одбране Краљевине Норвешке у Црној Гори

Министарка Ињац са изаслаником одбране Краљевине Норвешке у Црној Гори
Датум објаве: 08.02.2021 18:07 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац састала се са изаслаником одбране Краљевине Норвешке у Црној Гори, потпуковником Егилом Далтвеитом, што је била прилика за упознавање саговорника и разговоре о билатералној сарадњи у области одбране, али и о другим темама везаним за регионалну и међународну безбједност и стабилност. Ињац је изразила увјерење да ће сарадња двије државе у области одбране у будућем периоду бити још интензивнија, с циљем повратка у уобичајене токове сарадње неоптерећене епидемиолошком пријетњом.


Истакла је значај подршке Краљевине Норвешке у даљој реформи сектора одбране кроз широк спектар намјенских програма и донација, од чега је у посебном фокусу сарадња у домену изградње интегритета у сектору одбране (БИ) која се имплементира у сарадњи са угледним норвешким Центром за интегритет у сектору одбране (ЦИДС). Ињац је такође упознала потпуковника Далтвеита са опредјељењем Владе Црне Горе за континуирано улагање у модернизацију система одбране и јачање доприноса систему колективне безбједности. 

Потпуковник Далтвеит је истакао задовољство билатералном одбрамбеном сарадњом двије државе и подвукао да Краљевина Норвешка остаје посвећена јачању савезничких односа са Црном Гором и континуираном унапријеђењу билатералне одбрамбене сарадње. Такође је информисао да је Краљевина Норвешка спремна да за даље интензивирање одбрамбене сарадње са Црном Гором, што укључује сарадњу двију морнарица, развоја људских ресурса, као и интензивирање активности у оквиру Балканске медицинске намјенске јединице. 

Ппук Далтвеит се током посјете Министарству одбране састао и са генералним директором Директората за одбрамбену политику и планирање, генерал-мајором Рајком Пешићем, в.д замјеника начелника Генералштаба ВЦГ, пуковником Александром Пантовићем и в.д генералног директора Обавјештајно безбједносног директората, Александром Шарановићем.


Биро за односе са јавношћу Министарства одбране