Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Injac sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške u Crnoj Gori

Ministarka Injac sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške u Crnoj Gori
Datum objave: 08.02.2021 18:07 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške u Crnoj Gori, potpukovnikom Egilom Daltveitom, što je bila prilika za upoznavanje sagovornika i razgovore o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, ali i o drugim temama vezanim za regionalnu i međunarodnu bezbjednost i stabilnost. Injac je izrazila uvjerenje da će saradnja dvije države u oblasti odbrane u budućem periodu biti još intenzivnija, s ciljem povratka u uobičajene tokove saradnje neopterećene epidemiološkom prijetnjom.


Istakla je značaj podrške Kraljevine Norveške u daljoj reformi sektora odbrane kroz širok spektar namjenskih programa i donacija, od čega je u posebnom fokusu saradnja u domenu izgradnje integriteta u sektoru odbrane (BI) koja se implementira u saradnji sa uglednim norveškim Centrom za integritet u sektoru odbrane (CIDS). Injac je takođe upoznala potpukovnika Daltveita sa opredjeljenjem Vlade Crne Gore za kontinuirano ulaganje u modernizaciju sistema odbrane i jačanje doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti. 

Potpukovnik Daltveit je istakao zadovoljstvo bilateralnom odbrambenom saradnjom dvije države i podvukao da Kraljevina Norveška ostaje posvećena jačanju savezničkih odnosa sa Crnom Gorom i kontinuiranom unaprijeđenju bilateralne odbrambene saradnje. Takođe je informisao da je Kraljevina Norveška spremna da za dalje intenziviranje odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, što uključuje saradnju dviju mornarica, razvoja ljudskih resursa, kao i intenziviranje aktivnosti u okviru Balkanske medicinske namjenske jedinice. 

Ppuk Daltveit se tokom posjete Ministarstvu odbrane sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-majorom Rajkom Pešićem, v.d zamjenika načelnika Generalštaba VCG, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem i v.d generalnog direktora Obavještajno bezbjednosnog direktorata, Aleksandrom Šaranovićem.


Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane