Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка одбране Ињац са координатором УН система у Црној Гори, Петером Лундбергом

Министарка одбране Ињац са координатором УН система у Црној Гори, Петером Лундбергом
Датум објаве: 09.02.2021 16:17 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац састала се са новоименованим резидентним координатором УН система у Црној Гори, Петером Лундбергом, и том приликом му пожељела успјех на новој дужности.


Ињац је истакла да је Црна Гора посвећена вриједностима мултилатерализма и снажењу сарадње са Уједињеним нацијама, те да је наша држава утемељена управо на принципима на којима почивају Уједињене нације. Посебно се осврнула на сарадњу коју су Министарство одбране и Уједињене нације оствариле у претходном периоду у домену: учешћа у мировним мисијама, родне равноправности, имплементације Резолуције Савјета безбједности УН 1325-Жене, мира и безбједности и демилитаризације.

У том контексту, истакла је да су мировне мисије Уједињених нација веома важан аспекат за изградњу и очување трајног мира, те да ће Министарство одбране наставити да пружа активан и конструктиван допринос Одјељењу Уједињених нација за мировне операције, што се огледа и кроз учешће Војске Црне Горе у мисији Уједињених нација за референдум у Западној Сахари (МИНУРСО).
.
Ињац је изјавила да Црна Гора активно ради на имплементацији Резолуције УН 1325, као и на јачању и промовисању родне равноправности и спровођењу родне политике. Наиме, информисала је саговорника да Министарство одбране имплементира политику родне равноправности и РСБ 1325 кроз реализацију мјера и активности, које су утврђене националним законским и стратегијским документима из ове области, те да изузетно цијенимо подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у том погледу. Такође, истакла је значај подршке коју је УНДП пружио Црној Гори и у домену демилитаризије, кроз имплемтацију МОНДЕМ програма, који је препознат у међународној заједници као један од најуспјешнијих реформских процеса у овој области. 

Резидентни координатор УН-а се захвалио министарки Ињац на пријему и навео да је Црна Гора препозната као држава која је посвећена основним принципима Уједињених нација а то су: мир, безбједност, просперитет и заштита људских права. Лундберг је истакао активан допринос Црне Горе испуњавању Агенде одрживог развоја до 2030. године, која је и глобално препозната као примјер ефикасне сарадње система УН са владом и другим националним партнерима.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране