Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka odbrane Injac sa koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori, Peterom Lundbergom

Ministarka odbrane Injac sa koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori, Peterom Lundbergom
Datum objave: 09.02.2021 16:17 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori, Peterom Lundbergom, i tom prilikom mu poželjela uspjeh na novoj dužnosti.


Injac je istakla da je Crna Gora posvećena vrijednostima multilateralizma i snaženju saradnje sa Ujedinjenim nacijama, te da je naša država utemeljena upravo na principima na kojima počivaju Ujedinjene nacije. Posebno se osvrnula na saradnju koju su Ministarstvo odbrane i Ujedinjene nacije ostvarile u prethodnom periodu u domenu: učešća u mirovnim misijama, rodne ravnopravnosti, implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325-Žene, mira i bezbjednosti i demilitarizacije.

U tom kontekstu, istakla je da su mirovne misije Ujedinjenih nacija veoma važan aspekat za izgradnju i očuvanje trajnog mira, te da će Ministarstvo odbrane nastaviti da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju Ujedinjenih nacija za mirovne operacije, što se ogleda i kroz učešće Vojske Crne Gore u misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO).
.
Injac je izjavila da Crna Gora aktivno radi na implementaciji Rezolucije UN 1325, kao i na jačanju i promovisanju rodne ravnopravnosti i sprovođenju rodne politike. Naime, informisala je sagovornika da Ministarstvo odbrane implementira politiku rodne ravnopravnosti i RSB 1325 kroz realizaciju mjera i aktivnosti, koje su utvrđene nacionalnim zakonskim i strategijskim dokumentima iz ove oblasti, te da izuzetno cijenimo podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u tom pogledu. Takođe, istakla je značaj podrške koju je UNDP pružio Crnoj Gori i u domenu demilitarizije, kroz implemtaciju MONDEM programa, koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih reformskih procesa u ovoj oblasti. 

Rezidentni koordinator UN-a se zahvalio ministarki Injac na prijemu i naveo da je Crna Gora prepoznata kao država koja je posvećena osnovnim principima Ujedinjenih nacija a to su: mir, bezbjednost, prosperitet i zaštita ljudskih prava. Lundberg je istakao aktivan doprinos Crne Gore ispunjavanju Agende održivog razvoja do 2030. godine, koja je i globalno prepoznata kao primjer efikasne saradnje sistema UN sa vladom i drugim nacionalnim partnerima.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane