Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови БЕЛЛ 505 стигао на војни аеродром у Подгорици

Нови БЕЛЛ 505 стигао на војни аеродром у Подгорици
Датум објаве: 12.02.2021 15:30 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Војска Црне Горе јача је за још један хеликоптер типа БЕЛЛ 505 Јет Рангер X. Делегацију канадске компаније 'ЦЦЦ' на војном аеродрому 'Књаз Данило' у Подгорици дочекали су вршилац дужности замјеника начелника Генералштаба Војске Црне Горе (ВЦГ) Александар Пантовић и командант Ваздухопловства ВЦГ Бојан Благојевић.

 
БЕЛЛ 505 Јет Рангер X је модеран ваздухоплов, опремљен најновијом технологијом. Ријеч је о лаком хеликоптеру, који према ријечима команданта Ваздухопловства ВЦГ, има најбољи однос цијене и квалитета. 

„Набавком овог ваздухоплова модернизована је флота послије дуже времена и самим тим, подигнут је ниво сигурности и безбједности летења. Обезбијеђена је и несметана реализација обуке младих пилота за дужи временски период и пружена могућност лаког транспорта по врло ниској цијени“, поручио је Благојевић. Он је додао да је одржавање тренаже пилота важан дио посла, па ће се куповином хеликоптера у великој мјери смањити трошкови. 

БЕЛЛ 505 дизајниран је да буде сигуран и лак за летење, са брзином од 232 км/х и са носивошћу од 680 кг. „Опремљен је модерним системима као што су компјутерски начин управљања мотором и приказивања приоритетних параметара у лету. Кабина је 'гласс цоцпит', добра је ергономија и релативно упрошћена експлоатација, што су све јако битне ставке за обуку“, истакао је Благојевић и додао да су ваздухопловци задовољни са оним што хеликоптер пружа у летењу. 

Подсјећамо, Министарство одбране почетком прошле године потписало је међудржавни уговор за набавку два хеликоптера БЕЛЛ 505 Јет Рангер X, са Канадском Комерцијалном Компанијом 'ЦЦЦ'. Укупна вриједност набавке је 3.267.234,77 еура. Дио уговора је и обука тројице пилота Ваздухопловства Војске Црне Горе који су је завршили у Француској, као и обука два ваздухопловна инжењера и три техничара у Чешкој Републици и Сједињеним Америчким Државама. 

Куповином хеликоптера БЕЛЛ 505 Ваздухопловство Војске Црне Горе замијенило је летјелице типа Газела, које су се користиле за обуку пилота и летачког особља готово четири деценије. 

 
Биро за односе са јавношћу Министарства одбране