Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Ињац са амбасадорком и изаслаником одбране УК

Министарка Ињац са амбасадорком и изаслаником одбране УК
Датум објаве: 15.02.2021 15:01 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац састала се са амбасадорком Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Њ.Е. Карен Медокс, као и са изаслаником одбране УК потпуковником Кристофером Мејкоком.


Министарска Ињац изразила је задовољство због реализације састанка наглашавајући веома садржајну и квалитетну сарадњу двије државе у домену одбране. Ињац се захвалила на свеукупној подршци Уједињеног Краљевства у погледу реформе и јачања црногорског одбрамбеног система, истичући значај реализације пројеката који су допринијели модернизацији Војске Црне Горе. Нагласила је да ће Црна Гора наставити да унапрјеђује свој одбрамбени систем планираном динамиком и изразила увјерење да ће одбрамбена сарадња са УК бити интензивирана у наредном периоду јачањем постојећих, али и дефинисањем нових пројеката и активности. Министарка је посебно нагласила да ће школовање и усавршавање припадника Војске Црне Горе на престижним војним образовним институцијама и центрима за обуку УК и даље бити приоритет у оквиру кадровске политике Министарства одбране, а имајући у виду квалитет теоријског знања и практичног искуства које представници Војске Црне Горе годинама стичу на британским војно-образовним институцијама.
 
Амбасадорка Медокс је истакла спремност британске стране да пружи подршку Црној Гори у даљем унапрјеђењу капацитета и ресурса црногорског одбрамбеног система и изразила увјерење да ће Уједињено Краљевство и Црна Гора наставити да успјешно сарађују и интензивирају сарадњу у наредном периоду.
 
Изасланик одбране, путпуковник Мејкок, је нагласио да ће у наредном периоду бити посвећени наставку сарадње у области школовања и усавршавања, сајбер одбране, кризног менаџмента, као и сарадњи морнарица.

Са амбасадорком Медокс и изаслаником одбране, потпуковником Мејкоком, састао се и генерални директор Директората за одбрамбену политику и планирање, генерал-мајор Рајко Пешић. Током састанка је истакнуто задовољство динамиком развоја сарадње, обимом активности предвиђених Планом билатералне сарадње, посебно у области школовања и усавршавања, учења енглеског језика, сајбер одбране, обукама за пилоте и у домену изградње интегритета. Саговорници су се сагласили да ће Црна Гора и Уједињено Краљевство остати посвећене унапрјеђењу сарадње у оквирима билатералних одбрамбених пројеката.

мод
 
Након поменутог састанка, начелница Дирекције за међународну сарадњу Жана Шпадијер и изасланик одбране потпуковник Кристофер Мејкок су потписали План билатералне сарадње за 2021. годину.

мод
 
Са амбасадорком Медокс и изаслаником одбране, потпуковником Мејкоком, састао се и вршилац дужности начелника Генералштаба ВЦГ, пуковник Александар Пантовић. Том приликом, пуковник Пантовић се захвалио на подршци коју је Уједињено Краљевство пружило Војсци Црне Горе у разним сегментима у домену одбране. Током састанка саговорници су се осврнули на богату сарадњу у области одбране, а нарочито у области модернизације, јачања интегритета, заједничке обуке и вјежби, школовања и обучавања припадника Војске Црне Горе на курсевима и образовним установама Уједињеног Краљевства, те у области сајбер одбране. Закључили су да и поред садржајне и богате сарадње, постоји простор за унапрјеђење исте у наредном периоду.

мод

Такође, са амбасадорком Медокс и изаслаником одбране потпуковником Мејкоком састао се и вршилац дужности генералног директора Обавјештајно-безбједносног директората, Александар Шарановић.