Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Injac sa ambasadorkom i izaslanikom odbrane UK

Ministarka Injac sa ambasadorkom i izaslanikom odbrane UK
Datum objave: 15.02.2021 15:01 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj.E. Karen Medoks, kao i sa izaslanikom odbrane UK potpukovnikom Kristoferom Mejkokom.


Ministarska Injac izrazila je zadovoljstvo zbog realizacije sastanka naglašavajući veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju dvije države u domenu odbrane. Injac se zahvalila na sveukupnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva u pogledu reforme i jačanja crnogorskog odbrambenog sistema, ističući značaj realizacije projekata koji su doprinijeli modernizaciji Vojske Crne Gore. Naglasila je da će Crna Gora nastaviti da unaprjeđuje svoj odbrambeni sistem planiranom dinamikom i izrazila uvjerenje da će odbrambena saradnja sa UK biti intenzivirana u narednom periodu jačanjem postojećih, ali i definisanjem novih projekata i aktivnosti. Ministarka je posebno naglasila da će školovanje i usavršavanje pripadnika Vojske Crne Gore na prestižnim vojnim obrazovnim institucijama i centrima za obuku UK i dalje biti prioritet u okviru kadrovske politike Ministarstva odbrane, a imajući u vidu kvalitet teorijskog znanja i praktičnog iskustva koje predstavnici Vojske Crne Gore godinama stiču na britanskim vojno-obrazovnim institucijama.
 
Ambasadorka Medoks je istakla spremnost britanske strane da pruži podršku Crnoj Gori u daljem unaprjeđenju kapaciteta i resursa crnogorskog odbrambenog sistema i izrazila uvjerenje da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora nastaviti da uspješno sarađuju i intenziviraju saradnju u narednom periodu.
 
Izaslanik odbrane, putpukovnik Mejkok, je naglasio da će u narednom periodu biti posvećeni nastavku saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja, sajber odbrane, kriznog menadžmenta, kao i saradnji mornarica.

Sa ambasadorkom Medoks i izaslanikom odbrane, potpukovnikom Mejkokom, sastao se i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-major Rajko Pešić. Tokom sastanka je istaknuto zadovoljstvo dinamikom razvoja saradnje, obimom aktivnosti predviđenih Planom bilateralne saradnje, posebno u oblasti školovanja i usavršavanja, učenja engleskog jezika, sajber odbrane, obukama za pilote i u domenu izgradnje integriteta. Sagovornici su se saglasili da će Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo ostati posvećene unaprjeđenju saradnje u okvirima bilateralnih odbrambenih projekata.

mod
 
Nakon pomenutog sastanka, načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju Žana Špadijer i izaslanik odbrane potpukovnik Kristofer Mejkok su potpisali Plan bilateralne saradnje za 2021. godinu.

mod
 
Sa ambasadorkom Medoks i izaslanikom odbrane, potpukovnikom Mejkokom, sastao se i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba VCG, pukovnik Aleksandar Pantović. Tom prilikom, pukovnik Pantović se zahvalio na podršci koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo Vojsci Crne Gore u raznim segmentima u domenu odbrane. Tokom sastanka sagovornici su se osvrnuli na bogatu saradnju u oblasti odbrane, a naročito u oblasti modernizacije, jačanja integriteta, zajedničke obuke i vježbi, školovanja i obučavanja pripadnika Vojske Crne Gore na kursevima i obrazovnim ustanovama Ujedinjenog Kraljevstva, te u oblasti sajber odbrane. Zaključili su da i pored sadržajne i bogate saradnje, postoji prostor za unaprjeđenje iste u narednom periodu.

mod

Takođe, sa ambasadorkom Medoks i izaslanikom odbrane potpukovnikom Mejkokom sastao se i vršilac dužnosti generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, Aleksandar Šaranović.