Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Ињац на састанку Сјеверноатлантског савјета

Министарка Ињац на састанку Сјеверноатлантског савјета
Датум објаве: 17.02.2021 18:22 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац учествује на састанку Сјеверноатлантског савјета у формату министара одбране који се, 17. и 18. фебруара 2021. године, одржава путем видео конференције. Састанком предсједава генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. 

Састанак је био прилика да се да осврт на кључне активности које савезнице спроводе на плану јачања своје улоге у циљу очувања глобалног мира и стабилности, као и да се размотре наредни кораци које Алијанса предузима како би остварила потребан напредак приликом имплеметације кључних политика. Узимајући у обзир важност јачања политичке димензије Алијансе, а у свјетлу сталних промјена на глобалном безбједносном плану, током састанка је констатовано да је потребно наставити са унапређењем политичких консултација и сарадње унутра савеза. 

Будући да је један од важних елемената свеукупног јачања и модернизације Савеза ефикасно одвраћање и одбрана од свих пријетњи, без обзира на могуће стратешке правце њиховог дјеловања, министри су нагласили посвећеност и одлучност у испуњавању свих предвиђених активности како би НАТО остао релевантан актер на глобаном плану. Напори Алијансе на овом плану праћени су и доношењем и имплементацијом адекватних стратегија и концепата којима се дефинише приступ постојећим и новим безбједносним изазовима. 

Министарка Ињац је истакла да Црна Гора, као поуздан и кредибилан савезник, наставља да, у складу са својим могућностима, пружа конкретан допринос заједничким напорима Алијансе на плану јачања колективне одбране. Ињац је подсјетила да је у децембру прошле године упућена пета ротација у оквиру Мултинационалне борбене групе у Летонији као допринос ојачаном присуству на истоку (еФП). Такође, министарка је нагласила важност политичке димензије и снажне посвећености савезница темељним вриједностима НАТО, будући да природа савремених изазова захтијева да НАТО буде јак, како у војном, тако и у политичком смислу. Говорећи о важности равномјерне подјеле терета, она је изјавила да ћемо, свјесни значаја заједништва, наставити са одговорним имплементирањем смјерница усвојених на Самиту у Велсу. 

Министри одбране су, такође, истакли важност сарадње са међународним организацијама, у првом реду Европском унијом, у циљу јачања европске и трансатлантске безбједности и ефикасног суочавања са савременим изазовима који су резултат динамичних кретања на глобалном безбједносном плану.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране