Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Ињац са другог састанка Сјеверноатлантског савјета

Министарка Ињац са другог састанка Сјеверноатлантског савјета
Датум објаве: 18.02.2021 17:02 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Другог дана састанка Сјеверноатлантског савјета, истакнут је значај пројектовања стабилности, а министри су нагласили да ће и у предстојећем периоду савезнице наставити превентивно да дјелују на потенцијалне пријетње и изазове који долазе са територија ван граница НАТО. У том контексту, било је ријечи о наставку ангажмана савезничких снага у међународним мисијама, а наглашено је да ће НАТО и даље пружати допринос активностима цјелокупне међународне заједнице на овом плану. Министри су се посебно осврнули на статус мисија у Авганисатну и Ираку и истакли да ће савезнице са пажњом пратити дешавања на Блиском Истоку како би се, уз свеобухватан приступ, нашло најбоље рјешење за успостављање дугорочне стабилности.
 
Узимајући у обзир важност постојања стабилног окружења на границама Алијансе, министарка Оливера Ињац је нагласила да је Црна Гора посвећена напорима које НАТО предузима на плану пружања одлучног одговора на изазове са којима се Алијанса суочава. Министарка је истакла да ћемо и у наредном периоду наставити да пружамо конкретан допринос очувању глобалног мира кроз учешће припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама. Ињац је подсјетила да смо у септембру протекле године успјешно окончали ангажман својих припадника у мисији ,,Ресолуте Суппорт“, али да ћемо наставити активно да подржавамо напоре међународне заједнице на плану наставка мировног процеса у Авганистану, кроз Повјерилачки фонд за одрживост авганистанских снага безбједности. Такође, министарка је нагласила да је Црна Гора донијела одлуку о учешћу до два припадника ВЦГ у НАТО мисији у Ираку, као допринос изградњи стабилности и безбједности Републике Ирак.
 
Као важан допринос колективној одбрани, министарка је подсјетила да смо опредијелили до 30 припадника ВЦГ за ангажовање у састав НАТО снага за брзо дјеловање, чиме смо још једном показали да наша земља остаје поуздан партнер који својим ангажовањем наставља да пружа видјив допринос свеукупној безбједности Савеза.
 
Полазећи од чињенице да се међународна заједница суочава са све сложенијим безбједносним изазовима, министри су током састанка нагласили да нове околности захтијевају свеобухватан приступ савезница по принципу 360 степени, како би се пружио увезан и адекватан одговор на евентуалне пријетње из свих стратешких праваца.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране