Manja slova Veća slova RSS
>

Nastavak širenja inicijative za uspostavljanje NATO centara za obuku pilota u Evropi

Nastavak širenja inicijative za uspostavljanje NATO centara za obuku pilota u Evropi
Datum objave: 19.02.2021 12:30 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac, na marginama sastanka Sjeveroatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane, potpisala je Amandman broj 1 na Pismo namjere u vezi sa uspostavljanjem mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi (NFTE).

 
Cilj navedene inicijative, kojoj je Crna Gora pristupila u junu 2020. godine potpisivanjem Pisma namjere, je povezivanje nacionalnih i multinacionalnih centara za obuku pilota u jedinstvenu mrežu kako bi se unaprijedila interoperabilnost i smanjili troškovi obuka za pilote aviona i helikoptera, kao i troškovi obuka za upravljanje bespilotnim letjelicama. Obuke će se sprovodilti širom Evrope, u centrima koje ponude države koje su iskazale interes za uspostavljanje mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi.

Pored Crne Gore, Pismo namjere potpisalo je još deset država članica NATO – Bugarska, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Portugal, Rumunija, Španija i Turska.
 
Potpisivanjem Amandmana broj 1 na Pismo namjere, omogućeno je da se Kraljevina Belgija pridruži saveznicama koje su izrazile namjeru da formiraju mrežu NATO centara za obuku pilota, što predstavlja važan korak na planu daljeg razvijanja navedene inicijative.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane