Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Наставак ширења иницијативе за успостављање НАТО центара за обуку пилота у Европи

Наставак ширења иницијативе за успостављање НАТО центара за обуку пилота у Европи
Датум објаве: 19.02.2021 12:30 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац, на маргинама састанка Сјевероатлантског савјета у формату министара одбране, потписала је Амандман број 1 на Писмо намјере у вези са успостављањем мреже НАТО центара за обуку пилота у Европи (НФТЕ).

 
Циљ наведене иницијативе, којој је Црна Гора приступила у јуну 2020. године потписивањем Писма намјере, је повезивање националних и мултинационалних центара за обуку пилота у јединствену мрежу како би се унаприједила интероперабилност и смањили трошкови обука за пилоте авиона и хеликоптера, као и трошкови обука за управљање беспилотним летјелицама. Обуке ће се спроводилти широм Европе, у центрима које понуде државе које су исказале интерес за успостављање мреже НАТО центара за обуку пилота у Европи.

Поред Црне Горе, Писмо намјере потписало је још десет држава чланица НАТО – Бугарска, Хрватска, Чешка, Грчка, Мађарска, Сјеверна Македонија, Португал, Румунија, Шпанија и Турска.
 
Потписивањем Амандмана број 1 на Писмо намјере, омогућено је да се Краљевина Белгија придружи савезницама које су изразиле намјеру да формирају мрежу НАТО центара за обуку пилота, што представља важан корак на плану даљег развијања наведене иницијативе.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране