Manja slova Veća slova RSS
>

General Pešić sa kbb Geršakom: Potpisan Plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane sa Slovenijom za 2021. godinu

General Pešić sa kbb Geršakom: Potpisan Plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane sa Slovenijom za 2021. godinu
Datum objave: 19.02.2021 13:42 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-major Rajko Pešić, sastao se danas sa izaslanikom odbrane Republike Slovenije, kbb Borisom Geršakom.

 
Na sastanku je iskazano zadovoljstvo više nego uspješnom bilateralnom saradnjom dvije države u oblasti odbrane, naročito u okviru zajedničkog angažovanja u Pojačanom isturenom prisustvu (Enhanced Forward Presence-eFP) u Letoniji. Sagovornici su se saglasili da će Crna Gora i Republika Slovenija uložiti dodatne napore u cilju unaprjeđenja saradnje u okvirima bilateralnih odbrambenih projekata koji će se prevashodno odnositi na dvije vojske i zajednički doprinos u okvirima NATO. Iskazana je i spremnost za planiranje novih zajedničkih angažmana u međunarodnim misijama i operacijama.
 
Tokom sastanka je takođe istaknuto da Plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane između Crne Gore i Republlike Slovenije za 2021. godine, predviđa realizaciju velikog broja aktivnosti saradnje vojski dvije zemlje, kao i saradnje u oblasti materijalnih i ljudskih resursa, te iskazali nadu da će se predviđene aktivnosti realizovati imajući u vidu pandemiju izazvanu virusom COVID 19.
 
Plan bilateralne saradnje za 2021. godinu su nakon sastanka potpisali načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju, Žana Špadijer, i kbb Geršak.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane