Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Реаговање поводом обраћања бившег официра Војске Црне Горе Жељка Мрдовића медијима

Реаговање поводом обраћања бившег официра Војске Црне Горе Жељка Мрдовића медијима
Датум објаве: 27.03.2021 19:07 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Поводом „исповијести“ бившег официра Војске Црне Горе Жељка Мрдовића медијима истичемо да је Мрдовић Војску Црне Горе напустио на основу личног захтјева.

Чињенице су да се Мрдовић до 1.фебруара 2019. године у ВЦГ налазио на служби као војник по уговору. Када је Министарство у новембру 2018. расписало интерни оглас за производјење заинтересованих војника по уговору, са завршеним факултетом, у официрске чинове, након спроведене селекције, произведен је у чин потпоручника 1. фебруара 2019. на формацијско мјесто командира одјељења, са мјестом службовања у Даниловграду.

У складу са организацијско-формацијским промјенама у Војсци Жељко Мрдовић је предложен да буде распоређен на формацијско мјесто командира вода, са мјестом службовања у Колашину. Дакле, тим постављењем Мрдовић би напредовао са мјеста командира одјељења, на мјесто командира вода. О томе је с њим и обављен службени разговор 6.фебруара 2020.

Предлог о постављењу Мрдовића је у редовној процедури упућен на разматрање Савјету за одбрану и безбједност и испоштоване су све процедуре прописане Законом. Одлуком Савјета од 19. августа 2020. године постављен је на формацијско мјесто у Колашину, на које је и предложен.

Савјету за одбрану и безбједност не могу да се „протурају“ папири, како тврди Мрдовић. На позив предсједника Савјета за одбрану и безбједност, састанцима Савјета присуствују и министар одбране и начелник Генералштаба, те тврдње о неинформисаности истих такође нису на мјесту.

Бивши официр Војске требао би да зна да Војска почива на хијерахији и строго утврђеним процедурама. Такође, напомињемо да је у војничкој професији прекоманда честа појава, коју диктирају потребе службе, а не никако лични комфор појединца. Што се тиче његових тврдњи да је уочио „субверзивно“ дјеловање појединих припадника ВЦГ, истичемо да у таквим случајевима постоје прописане процедуре, те да се никако не процесуирају телефонским позивима.

На крају, имајући у виду да је министарка Ињац ступила на дужност у децембру 2020.године, тврдње о његовом „прогону“ од стране новог руководства Министарства одбране нису засноване на чињеницама.