Manja slova Veća slova RSS
>

Reagovanje povodom obraćanja bivšeg oficira Vojske Crne Gore Željka Mrdovića medijima

Reagovanje povodom obraćanja bivšeg oficira Vojske Crne Gore Željka Mrdovića medijima
Datum objave: 27.03.2021 19:07 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Povodom „ispovijesti“ bivšeg oficira Vojske Crne Gore Željka Mrdovića medijima ističemo da je Mrdović Vojsku Crne Gore napustio na osnovu ličnog zahtjeva.

Činjenice su da se Mrdović do 1.februara 2019. godine u VCG nalazio na službi kao vojnik po ugovoru. Kada je Ministarstvo u novembru 2018. raspisalo interni oglas za proizvodjenje zainteresovanih vojnika po ugovoru, sa završenim fakultetom, u oficirske činove, nakon sprovedene selekcije, proizveden je u čin potporučnika 1. februara 2019. na formacijsko mjesto komandira odjeljenja, sa mjestom službovanja u Danilovgradu.

U skladu sa organizacijsko-formacijskim promjenama u Vojsci Željko Mrdović je predložen da bude raspoređen na formacijsko mjesto komandira voda, sa mjestom službovanja u Kolašinu. Dakle, tim postavljenjem Mrdović bi napredovao sa mjesta komandira odjeljenja, na mjesto komandira voda. O tome je s njim i obavljen službeni razgovor 6.februara 2020.

Predlog o postavljenju Mrdovića je u redovnoj proceduri upućen na razmatranje Savjetu za odbranu i bezbjednost i ispoštovane su sve procedure propisane Zakonom. Odlukom Savjeta od 19. avgusta 2020. godine postavljen je na formacijsko mjesto u Kolašinu, na koje je i predložen.

Savjetu za odbranu i bezbjednost ne mogu da se „proturaju“ papiri, kako tvrdi Mrdović. Na poziv predsjednika Savjeta za odbranu i bezbjednost, sastancima Savjeta prisustvuju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba, te tvrdnje o neinformisanosti istih takođe nisu na mjestu.

Bivši oficir Vojske trebao bi da zna da Vojska počiva na hijerahiji i strogo utvrđenim procedurama. Takođe, napominjemo da je u vojničkoj profesiji prekomanda česta pojava, koju diktiraju potrebe službe, a ne nikako lični komfor pojedinca. Što se tiče njegovih tvrdnji da je uočio „subverzivno“ djelovanje pojedinih pripadnika VCG, ističemo da u takvim slučajevima postoje propisane procedure, te da se nikako ne procesuiraju telefonskim pozivima.

Na kraju, imajući u vidu da je ministarka Injac stupila na dužnost u decembru 2020.godine, tvrdnje o njegovom „progonu“ od strane novog rukovodstva Ministarstva odbrane nisu zasnovane na činjenicama.