Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Ињац са шефицом Мисије ОЕБС Сив-Катрине Леиртроа: Сарадња Црне Горе и ОЕБС-а на високом нивоу

Министарка Ињац са шефицом Мисије ОЕБС Сив-Катрине Леиртроа: Сарадња Црне Горе и ОЕБС-а на високом нивоу
Датум објаве: 06.04.2021 11:44 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране проф.др Оливера Ињац разговарала је данас путем онлине платформе са в.д. шефице Мисије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у Црној Гори, Сив-Катрине Леиртроа.

 
Ињац је оцијенила да су сарадња Црне Горе и ОЕБС-а на високом нивоу, те истакла да Црна Гора остаје снажно посвећена вриједностима на којима се темељи ОЕБС, кроз све три димензије те организације.

Посебно је изразила задовољство успјешном сарадњом у политичко-војној димензији, са фокусом на област контроле наоружања. У вези са тим, захвалила се на подршци коју су земље учеснице ОЕБС-а пружиле Црној Гори у домену уништења вишкова наоружања и муниције у оквиру програма МОНДЕМ, те посебно изразила задовољство наставком сарадње кроз реализацију новог пројекта усмјереног ка ублажавању безбједносних ризика повезаних са малим оружјем и лаким наоружањем и залихама конвенционалне муниције у Црној Гори. Такође, министарка је изразила пуну подршку шведским приоритетима током овогодишњег предсједавања ОЕБС-ом као и даљем раду у комплексном међународном окружењу, који је додатно отежан актуелном пандемијом ЦОВИД-19.
 
Сив-Катрине Леиртрое се захвалила на доприносу Црне Горе у јачању транспарентности, безбједности и повјерења у ОЕБС региону, што је од изузетне важности у условима растућих безбједносних изазова. Навела је значајну улогу наше земље као промотера међународне стабилности и безбједности, и нагласила да ће ова организација наставити да прати дешавања у Црној Гори, у политичком, друштвеном и економском смислу, у циљу пружања подршке институцијама у изградњи капацитета.

На крају сусрета, саговорнице су изразиле задовољство досадашњом сарадњом, те изразиле спремност за наставак исте, кроз имплементацију пројеката од заједничког интереса.