Manja slova Veća slova RSS
>

Novoimenovani izaslanik odbrane Grčke u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane

Novoimenovani izaslanik odbrane Grčke u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane
Datum objave: 05.04.2021 16:40 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Novoimenovani izaslanik odbrane Republike Grčke, pukovnik Aleksandros Radicis boravio je danas u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. Tom prilikom, u odvojenim susretima, sastao se sa ministarkom odbrane prof. dr Oliverom Injac i v.d. zamjenika načelnika Generalštaba VCG, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem.


Ministarka Injac je ukazala na tradicionalno dobre odnose dvije zemlje, koje su danas, nakon 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, saveznice u najrazvijenoj zajednici demokratija, apostrofirajući da će Crna Gora nastaviti snažno da promoviše evroatlantske vrijednosti i principe saradnje. Zahvalila se za kontinuiranu pomoć Grčke, kako političku tako i ekspertsku, našem evropskom putu, uključujući i podršku evropskoj perspektivi cijelog regiona. Inajc je posebno naglasila dinamiku saradnje Ministarstva odbrane sa grčkim vojnim školama i izrazila uvjerenje da će ukupna odbrambena saradnja dvije zemlje u narednom periodu biti dodatno ojačana i unaprijeđena, kako u svojstvu NATO saveznika, tako i na bilateralnoj osnovi.

Poželivši pukovniku Radicisu uspješan rad na novoj dužnosti, zamjenik načelnika Generalštaba VCG, pukovnik Aleksandar Pantović istakao je partnerske i prijateljske odnose Grčke i Crne Gore i ukazao na značaj učešća Grčke u Programu zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), od juna 2018. godine, na čemu smo posebno zahvalni. Posebno je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju R. Grčka pruža Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u domenu vojnog obrazovanja napominjući da je do sada 20 oficira VCG uspješno završilo školovanje na prestižnim vojnim akademijama Grčke.

mod

Pukovnik Radicis se zahvalio na ukazanom gostoprimstvu u Crnoj Gori, uz očekivanje da će plan bilateralne saradnje oružanih snaga dvije države biti dodatno unaprijeđen tokom trajanja njegovog mandata. On je istakao da će Republika Grčka i u budućem periodu, nastaviti sa podrškom Crnoj Gori i njenoj Vojsci u svim aspektima.