Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Ињац са новоименованим амбасадором Румуније у Црној Гори

Министарка Ињац са новоименованим амбасадором Румуније у Црној Гори
Датум објаве: 13.04.2021 17:56 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране проф. др Оливера Ињац састала се данас са новоименованим амбасадором Румуније у Црној Гори Матеием Виорел-Арделеануом.


Министарска Ињац је честитала амбасадору на новој дужности и захвалила на свеобухватној подршци коју Румунија у континуитету пружа Министарству одбране и Војсци Црне Горе. Министарка Ињац је поводом садржајне билатералне сарадње двије земље у области одбране изразила очекивање да ће и у наредном периоду бити прилике за додатно унапрјеђивање и развијање, у складу са обавезама које произлазе из чланства у НАТО.

Министарка Ињац је информисала амбасадора о актуелним плановима и приоритетима Министарства одбране за даљи развој одбрамбеног система, те нагласила посвећеност Црне Горе очувању стабилности и безбједности региона, кроз развијање и унапредјење регионалне сарадње. Ињац је поздравила и спремност Румуније да настави са пружањем подршке Црној Гори у процесу европских интеграција, као и на јасној подршци политици проширења ЕУ на Западни Балкан.
 
Амбасадор Арделеану је истакао чланство Црне Горе у НАТО као потврду великог напретка наше земље и успјешно спроведених реформи у сектору одбране и другим релевантним областима. Арделеану је истакао увјерење да ће билатерална сарадња двије земље наставити да се продубљује утврђеном динамиком, те потврдио намјеру Румуније да и у наредном периоду буде снажан партнер Црној Гори, посебно на пољу европских интеграција.
 
Током састанка, саговорници су се осврнули и на пандемију вируса ЦОВИД-19, која тренутно представља највећи изазов на глобалном нивоу и истакли важност међусобне солидарности и подршке као најзначајнијег оружја за превазилажење истог.
 
Састанку је присуствовао и изасланик одбране Румуније за Црну Гору, пуковник Ловин Шербан.
 
Пуковник Шербан се у одвојеним сусретима састао и са генералним директором Директората за одбрамбену политику и планирање, генерал-мајором Рајком Пешићем, као и са вршиоцем дужности замјеника начелника Генералштаба Војске Црне Горе, пуковником Александром Пантовићем.

мод

Током састанка генерал-мајора Пешића и пуковника Шербана, исказано је задовољство по питању досадашње сарадње Црне Горе и Румуније у области одбране, као и очекивање да ће активности предвиђене Планом билатералне сарадње за 2021. годину утицати на додатно унапређење исте. Генерал-мајор Пешић истакао је важност очувања континуиране сарадње имајући у виду да Румунија, као НАТО савезница и дио европске породице може допринијети снажнијем профилисању Црне Горе на њеном европском путу.

Пуковник Пантовић и пуковник Шербан разговарали су о актуелним могућностима заједничког учешћа на војним вјежбама, доприносу двије земље НАТО командној структури, као и подршци које двије земље пружају у оквиру међународних мисија.

мод