Manja slova Veća slova RSS
>

Injac - Adam: Prijateljski saveznički odnosi i nastavak podrške Crnoj Gori u realizaciji obaveza iz evropske integracione agende

Injac - Adam: Prijateljski saveznički odnosi i nastavak podrške Crnoj Gori u realizaciji obaveza iz evropske integracione agende
Datum objave: 14.04.2021 16:54 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac sastala se danas sa ambasadorom Kraljevine Belgije Kunradom Adamom. Ministarka Injac je iskazala zadovoljstvo susretom i istakla da prijateljstvo i saradnja dvije zemlje predstavljaju temelj daljeg jačanja i produbljivanja odbrambenih odnosa, posebno uzimajući u obzir zajedničke interese i savezništvo u okviru NATO-a.

Ministarka Injac se osvrnula na bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu i njen uticaj na stabilnost evropskog kontinenta i u tom kontekstu naglasila da je Crna Gora snažno posvećena promociji evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu u cilju jačanja regionalnog povjerenja i saradnje.

Ministarka je  izrazila zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Kraljevine Belgije te naglasila spremnost za dalje unaprjeđenje odbrambene saradnje. Ambasador Adam je ocijenio da je Crna Gora svojim članstvom u NATO doprinijela miru i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini. Kraljevina Belgija, kako je naglasio, cijeni našu zemlju kao bliskog saveznika u NATO i spremna je da nastavi sa podrškom Crnoj Gori na njenom putu ispunjavanja evropske integracione agende. 

Sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane Kraljevine Belgije, pukovnik Gzavije Denejz.

Pukovnik Denejz se sastao i sa generalnim direktorom za odbrambenu politiku i planiranje, general-majorom Rajkom Pešićem. Tom prilikom su general-major Pešić i pukovnik Denejz razmijenili mišljenja o modalitetima za jačanje odbrambene saradnje Crne Gore i Kraljevine Belgije u narednom periodu.