Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Родна равноправност кључни индикатор демократске културе и рефлексије друштва које поштује људска права

Родна равноправност кључни индикатор демократске културе и рефлексије друштва које поштује људска права
Датум објаве: 14.04.2021 16:57 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министарка одбране проф. др Оливера Ињац отворила је данас 13. регионални састанак представника и представница механизама за родну равноправност у министарствима одбране и оружаним снагама на Западном Балкану.

 

Министарка Ињац је поздравила присутне истичући задовољство што има част да отвори састанак. У свом обраћању се осврнула на значај родне равноправности, као кључног индикатора демократске културе и рефлексије друштва које поштује људска права. Истакла је постигнут успјех у оквиру регионалног пројекта са УНДП СЕЕСАЦ-ом, јер све до сада предузете активности представљају мање дјелове једне шире слике која се односи на стварање националних окружења у регионалном оквиру која су освјешћенија, прогресивнија и која су створила изузетну сарадњу.

 

Ињац је оцијенила да и поред очигледних резултата, пред свима стоји пут који захтијева још веће напоре како би оружане снаге, као рефлексију једног друштва, учинили равноправнијим у сваком погледу, посебно имајући у виду врло комплексну област безбједности и промијењену природу конфликата. Додала је да је потребно створити једнаке прилике за већу заступљеност жена кроз добро управљање, чиме ће се уједно унаприједити вриједносни систем. Уз захвалност на изузетној помоћи УНДП СЕЕСАЦ-у, донаторима и свим укљученим странама, министарка Ињац је изразила увјерење да ће се регионална сарадња, овом динамиком, наставити и убудуће.

 

На отварању су говорили и амбасадор Републике Словачке у Београду Федор Росоцха, генерална директорица за људске ресурсе, компетенције и правне службе, Министарства одбране Краљевине Норвешке Кјерсти Цристина Клæбое и Стална представница УНДП-а у Црној Гори Даниела Гаспарикова.

 

Састанак се организује у оквиру друге фазе реализације пројекта “Јачање регионалне сарадње у укључивању родне перспективе у реформи сектора безбједности на Западном Балкану”. Пројекат спроводи УНДП СЕЕСАЦ у сарадњи са министарствима одбране и оружаним снагама Босне и Херцеговине, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије. мод