Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Оливера Ињац на састанку Сјеверноатлантског савјета НАТО у формату министара вањских послова и министара одбране

Министарка Оливера Ињац на састанку Сјеверноатлантског савјета НАТО у формату министара вањских послова и министара одбране
Датум објаве: 15.04.2021 08:23 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова Ђорђе Радуловић и министарка одбране проф. др Оливера Ињац учествовали су јуче на састанку Сјеверноатлантског савјета НАТО у формату министара вањских послова и министара одбране, који је одржан путем видео конференције. Састанком је предсједавао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
 
У фокусу састанка је био статус мисије „Одлучна подршка“ у Авганистану. У том контексту, Радуловић и Ињац су поздравили напоре Сједињених Америчких Држава у давању новог замаха преговорима између Владе Авганистана и Талибана, који за циљ имају окончање дугогодишњег конфликта. Иако је сам процес преговора веома комплексан и неизвјестан, од великог је значаја, имајући у виду чињеницу да је политичко рјешење једини начин да се дугорочно осигура да Авганистан више никада не буде уточиште за међународни тероризам. Министри су такође нагласили да је важно да супротстављене стране у Авганистану буду конструктивне у проналажењу трајног рјешења.
 
Радуловић и Ињац су подсјетили да је Црна Гора у септембру прошле године окончала свој оперативни ангажман у Авганистану, гдје је у оквиру мисија ИСАФ и „Одлучна подршка“ био ангажован укупно 21 контингент са преко 550 припадника Војске Црне Горе. Црна Гора наставља да подржава Авганистан кроз допринос Повјерилачком фонду за одрживост авганистанских снага безбједности.

Након вишегодишњег присуства у Авганистану, дошао је тренутак да савезници донесу одлуку о будућем односу Алијансе и Авганистана. По принципу „заједно унутра, заједно вани“ одлучено је да савезници повуку снаге постепено у наредних пар мјесеци. Имајући у виду значај Авганистана за међународни мир и стабилност, НАТО ће наставити са подршком Авганистану у даљој изградњи институција и јачању владавине права.

БИРО ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ